Czy nowy regenerowany alternator z gwarancją na 1 rok oraz nowe koło pasowe za 550zł do Skody Octavii 1 1.9TDI AHF 110KM w wersji L&K to dobra cena?
Czy to prawda, że przy ksenonach i większym zbiorniku płynu do szyb 5,5l jest bardzo ciężko zdemontować/zamontować alternator i dożo jest do rozbiórki przy silniku 1.9TDI AHF W O1 FL? Czy cena 200zł za tą usługę jest ok?
Czy to prawda, że przy ksenonach i większym zbiorniku płynu do szyb 5,5l jest bardzo ciężko zdemontować/zamontować alternator i dożo jest do rozbiórki przy silniku 1.9TDI AHF W O1 FL? Czy cena 200zł za tą usługę jest ok?
Alternator jest wyjmowany i wkładany od dołu,więc nie sądzę,żeby to miało jakiś wpływ,również mam AHF i altka też miałem naprawianego.Ja za naprawę zapłaciłem 100zł.,a za wyjęcie i włożenie zapłaciłem 80 zł.naprawiałem w Kobyłce pod Warszawą. Jeśli dobrze rozumiem to cena alternatora + tzw.sprzęgiełko = 550zł i +200zł za wyjęcie i włożenie to cena jest kosmiczna bo daje 750zł.
Alternator regenerowany koszt od 200-250 zł
Sprzęgiełko alternatora od 70-100 zł
Wymiana od 80-150 MAXzł.
Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz jak pomogłem to daj punkcik sprzęgło od G 60
To jutro mnie czeka dyskusja z mechanikiem przed odbiorem auta. Jak można się bronić, jakby nie chciał dać faktury za części i robociznę to można postraszyć US? Czy mu powiedzieć, że płacę max 500zł i tak Pan na mnie zarobił. Widzę, że w Warszawie wystarczy mieć inne rejestracje i już chcą oskubać.
Czyli alternator można wyciągnąć od dołu bez demontażu. Zapewne części stare mi nie odda i nie pokaże.
Odnośnie faktury / rachunku to na Twoje żądanie ma obowiązek wystawić. Poza tym to jest jednocześnie gwarancją wg prawa. A co do zużytej części to możesz grzecznie poprosić żeby Ci pokazał stary alternator jako dowód wymiany, bo kiedyś się naciąłeś już. Poproszenie o takie coś to nic złego i dla uczciwego sprzedawcy / mechanika, żadna ujma. Jak zacznie kręcić że nie ma itd to spytaj w jaki sposób Ci może udowodnić że wymienił. Ważne żeby zachować spokój i stanowczo stawiać sprawę i i nie dawać się spławić. Napisz co i jak
A negocjacje cenowe, że mógł Pan go zdemontować i zamontować wyciągając od dołu na podnośniku i czemu taka cena 200zł , jak za wymianę rozrządu. Bo mnie krew zalewa i już nie wiem czy dam radę spokojnie. Jak nie zejdzie z ceny na uczciwą, czyli 360zł za regenerowany alternator + 100zł koło pasowe + 80-100zł robocizna czyli jakieś 550zł to mu zrobię reklamę. Chyba, mu powiem, że nie jestem jeleniem i należę do klubu wiec albo mówi Pan prawdę i liczy normalnie albo ma Pan reklamę w OCP, dobry mechanik itp itd?
Regenerowany alternator powinien mieć wypiaskowany korpus i raczej poznam jak zajrzę pod maskę czy na serio wymienił?
Moim zdaniem powinien mi oddać stary alternator, skąd mam wiedzieć może tam tylko np regulator napięcia był do wymiany i będę mógł go zregenerować i odsprzedać. Tym bardziej, że przez telefon nic nie mówił, że zabiera stare części.
Ja chętnie bym zobaczył rachunek za części jakie kupił do mojego auta.
To powiem , faktura na cześć niech Pan pokaże, proszę o stary alternator. Tak jak było mówione Poproszę od Pana fakturę na robociznę i alternator wraz z kołem pasowym z roczną gwarancją. Powiem niech Pan bierze te 750zł ale opinie na google mapie i na forach motoryzacyjnych ma Pan jak w banku.
Nie ma obowiązku i na pewno nie pokaże Ci faktur zakupowych. Są na nich ceny zakupu z ewentualnymi zniżkami, przez co możesz sobie wyliczyć ile na Tobie zarabia. Co do straszenia OCP i portalami - moim zdaniem, daruj sobie bo się ośmieszyć tylko możesz, jak ma klientów starszych (nieinternetowych) i stałych to raczej mu nie zaszkodzisz. Nie idź na udry i nie zakładaj z góry że będzie awantura. Facet Cię będzie podkręcał i postawi na swoim. Zaufaj mi
P.S. Mogłeś podzwonić po kilku zakładach. A z tego co wywnioskowałem dałeś do pierwszego, który nie okazał się wcale tani, czyli zgodziłeś się na stawkę gościa. I czy zapytałeś się o cenę orientacyjną usługi przed oddaniem? Bo chyba nie
no właśnie o to mi chodzi,lepiej jest zadzwonić do paru mechaników i popytać (tak jak pisze kolega grzany88) bo teraz/będziesz miał trochę mniej kasy w portfelu.....moim zdaniem jak jutro pojedziesz to powiedź mu że dzwoniłeś do innych mechaników i powiedzieli ci niższa cenę(powiesz o ile) może coś upuści,ja kupowałem nowy alternator w DE i tam mi to robili,cena 500 euro w aso(oczywiście ładnych lat do tyłu
Nie ma obowiązku i na pewno nie pokaże Ci faktur zakupowych. Są na nich ceny zakupu z ewentualnymi zniżkami, przez co możesz sobie wyliczyć ile na Tobie zarabia. Co do straszenia OCP i portalami - moim zdaniem, daruj sobie bo się ośmieszyć tylko możesz, jak ma klientów starszych (nieinternetowych) i stałych to raczej mu nie zaszkodzisz. Nie idź na udry i nie zakładaj z góry że będzie awantura. Facet Cię będzie podkręcał i postawi na swoim. Zaufaj mi
P.S. Mogłeś podzwonić po kilku zakładach. A z tego co wywnioskowałem dałeś do pierwszego, który nie okazał się wcale tani, czyli zgodziłeś się na stawkę gościa. I czy zapytałeś się o cenę orientacyjną usługi przed oddaniem? Bo chyba nie
Kolega mi polecił z pracy, że super, ze już 2 razy u niego robił i na Mokotowie najlepszy. Widać najlepszy ale cenowo. Ja to chciałem w jakimś warsztacie zdemontować i zamontować za 60zl i kupić regenerowany za 360zł 120V w http://www.autostarter.com.pl/images...20nr%202_1.pdf
Podziękować koledze z pracy za taką poradę wypłukania kieszeni. No cóż opinie, że nie polecam bo mega drogi i jak nie da faktury za swoją usługę i nie pokaże i odda starych części raczej mogę dać. Boję się, że jutro mogę zaglądnąć pod maskę a tu stary nie wypiaskowany jakiś alternator i co wtedy.....? Bo może myśli, że jakiś cieć.
Zresztą widać kompetencje i doświadczanie tego zakładu jak wymontowywali cały zbiornik płynu do szyb by wyjąć. jutro zapytam ich czy nie było łatwiej na podnośniku od spodu.
To powiem , faktura na cześć niech Pan pokaże, proszę o stary alternator. Tak jak było mówione Poproszę od Pana fakturę na robociznę i alternator wraz z kołem pasowym z roczną gwarancją. Powiem niech Pan bierze te 750zł ale opinie na google mapie i na forach motoryzacyjnych ma Pan jak w banku
Trochę od dupy strony wszystko zacząłeś,najpierw powinieneś zapytać się jakie koszta chce mechanik, później napisać na forum zapytanie,a na sam koniec zgodzić się co do ceny,atak pan mechanik ,może powiedzieć,że cenę znałeś przed wstawieniem samochodu do niego,a fakturkę wystawi,tylko ,że doliczy 23% vat-u. I ma do tego prawo,w przeciwnym razie nie wyda pojazdu . Możesz postraszyć go forum OCP :wink: ,tylko ,żeby to nie przyniosło odwrotnego skutku niż był zamierzony,bo mechanicy nie lubią moli forumowych
Życzę owocnych negocjacji :box2 :wpysk:
A napisz dane pana mechanika,i z skąd go wytrzasnąłeś :?: ,żeby wszyscy wiedzieli kogo omijać.
No i jak zakończyły się negocjację,
Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz jak pomogłem to daj punkcik sprzęgło od G 60
Informacje o ALTERNATOR NOWY 120A AUDI FORD SEAT SKODA CA1394 - 2520075816 w archiwum Allegro. Data zakończenia 2012-08-25 - cena 484 zł
aukcja wygasła ale cena chyba dobra
trzymam kciuki za ciebie,może wszystko się dobrze zakończy i nie będziesz aż taki zły.Jeżeli chcesz coś mu powiedzieć ostrego to lepiej zrób to na koniec jak już zapłacisz i będziesz miał autko
Jest źle, spuścił z wielką łaską 50zł, czyli zapłaciłem 700zł to i tak kosmiczna cena.
Na moją sugestię,że nie trzeba było rozkręcać zbiorniczka płynu do szyb by zdemontować, tylko wyciągnąć od dołu. Powiedz tak, ale wtedy Panu rozszczelniła by się klimatyzacja i trzeba by było ponownie napełniać Kolega który mi go polecił z pracy, dziś dostanie podziękowanie
Niechlujność, rozlany olej od wspomagania ( przy demontażu się wylało) .nawet nie wydarty pod maską. Zalecam omijać ten obskurny warsztat z cenami jak w ASO. Z wielką łaska spuścił mi 50zł. Brak wglądu na stare części, Stare części zabrane bez możliwości ich zabrania ze sobą.
Ogólny bilans
550zł za regenerowany alternator + koło pasowe - bardzo drogo
demontaż/montaż - 200zł - 50zł wytargowane
A warsztat to B. Leszek Elektromechanika Pojazdowa
Warszawa ul. Wilanowska 333róg Wołodyjowskiego na przeciwko Metra Wilanowska
dobre i 50 zł pamiętaj że trochę błędu sam popełniłeś ponieważ oddałeś do niego nie wiedząc ile za to weźmie,następnym razem już będziesz wiedział co i jak załatwić żeby wyszło zdecydowanie taniej,
Czy nowy regenerowany alternator z gwarancją na 1 rok oraz nowe koło pasowe za 550zł do Skody Octavii 1 1.9TDI AHF 110KM w wersji L&K to dobra cena?
[ Dodano: Sro 12 Lut, 14 18:02 ]
Zamieszczone przez majuDJ
Powiedz tak, ale wtedy Panu rozszczelniła by się klimatyzacja i trzeba by było ponownie napełniać Kolega który mi go polecił z pracy, dziś dostanie podziękowanie
Pierniczy bzdury,widocznie jest to wymieniacz ,a nie mechanik
A koledze to cios prosto w nos :wink:
[ Dodano: Sro 12 Lut, 14 18:02 ]
Zamieszczone przez majuDJ
Powiedz tak, ale wtedy Panu rozszczelniła by się klimatyzacja i trzeba by było ponownie napełniać Kolega który mi go polecił z pracy, dziś dostanie podziękowanie
Pierniczy bzdury,widocznie jest to wymieniacz ,a nie mechanik
A koledze to cios prosto w nos :wink:
Koledze już powiedziałem by mi nie doradzał... w kwestiach fachowców i innych.
"Zaprowadź tam , tanio robi, szybko, rzetelnie, już u niego z 3 razy robiłem, najlepszy na Mokotowie"
To mi radę dał....
Ten Elektromechanik, to beztalencie, nie wiem jakim cudem to on robił, na dodatek wykręcał, cały zbiornik z płynem do szyb, lampę przez lampę. Omijać go szerokim łukiem tego kowala.
Komentarz